Wednesday, May 11, 2011

Suvine sünnipäev.

Olgu tegemist sünnipäeva, pulmade või mingi muu suvise üritusega, peab ürituse plaanimisel lähtuma sellest, kus üritus toimub. Siseruumides peetavad peod on oma loomult kinnisemad, välitingimustes aga avatumad. Millise variandi kasuks otsuse langetate jäägu siiski iga ühe enda otsustada. Üks on enam kui kindel- suvisel ajal tuleb võimalikult palju oma pidusid plaanida värskes õhus.
Kindlasti tekkib siinkohal hulgaliselt küsimusi, mis kõik viitavad meie ebastabiilsele kliimale ja suhteliselt ebakindlatele päikesepaistelistele päevadele.
Tooksin siinkohal ära mõningad ideed ja soovitused mida järgides peaks teie pidu küll igati õnnestuma.
Suvise ürituse toimumiskoha valik:
Vaja teada:
  • kui palju on tulemas külalisi
  • kui pikalt plaanitakse ürtust
  • milline on ürituse iseloom/ stiil
  • kas vajate valgustust- sellisel juhul on vajalik ka elektri olemasolu
  • muusikaline kujundus
  • milline on menüü, mida pakutakse

Külaliste arvust peaks sõltuma ka ürituseks vajamineva territooriumi suurus- järgi, et sinu külalistel oleks piisavalt vabadust ja ruumi soovikorral ka seltskonnast eralduda.
Pikemalt plaanitava ürituse läbiviimseks oleks siiski hea kasutada mõnd katusealust, või lahtiste külgedega telki. Nii ei riku kogu üritust ära juhuslik vihmasadu. Selline katusealune peaks asuma peopaiga lähedal, et vajadusel saaks kogu pidu kiiresti ümber kolida.
Ka ürituse iseloomust sõltub peokoha valik. Kui lisaks lauasistumisele on plaanis ka rahvale mänge, võistlusi ja tantsu korraldada, peab selleks samuti piisavalt ruumi olema.
Kui peoplaan kandub öösse on ka elektri olemasolu väga tähtis, siin peab muidugi järgima ka kõikki elektriohutuse eeskirju!
Millest alustada?
  • Esmalt peaks selge olema mis üritus plaanis on pidada (pulm, sünnipäev, koolilõpupidu, või siis niisama grillõhtu).
  • Pane paika ürituse orienteeruv eelarve.
  • Mõtle hoolikalt läbi, mis sellesse eelarvesse mahtuma peab (muusikud, toitlustus, õhtujuht, lilled ja muud aksessuaarid jne...).
  • Palju on kutsutavaid külalisi.
  • Kui pikk on plaanitud pidu.
Järgmine etapp oleks vastavalt eelnevale valida välja peoks sobiv toimumisepaik. Kui plaanite üritust oma koduaias on olukord lihtsam, sest kõik vajalik mida ürituse heaks läbiviimiseks vajate, on võimalik majast tuua. Kui aga kodust kaugemal, peaks kõik vajaminev kirja pandama, et hiljem selle nimekirja järgi kogu vajaminev kenasti kaasa võta.
Kuidas arvestada ja valida menüüd?
See on alati kõige suurem probleem, sest suuremal osal inimestele on hirm, et äkki toitu ei jätku!
Enne menüü koostamise juurde asumist, tahaksin meelde tuletada, et peost peaks osasaama ka võõrustaja ise, ehk ära end suvisel ajal köögis „ära aja“. Suvel süüakse kergemaid toite! Lihtsad salatid ja kergemad grillroad, mida valmistatakse otse ürituse ajal- just see on suvepidu!
Menüü ja selle arvestamine:
  • Värsked salatid - kuni 75g inimese kohata.
Salateid võiks olla kolme sorti.
    1. kerge õlikastmebaasil valmistatud köögiviljadest (salat, kurk, tomat jne...) värske salat.
    2. Kerge õlikastme- ja meebaasil valmistatud erinevate värskete puuviljade salat, mis sobiks hästi grilltoidu juured. Võiks kindlasti sisaldad ka ananassi, mis aitab toidul hästi ja kiiresti seeduda!
    3. Eksootiline, näiteks maitsestamata jogurtikastme baasil valmistatud salat, mille põhikoostises võiks olla kas riis, riisinuudlid või hoopis kuskus.
  • Külmad suupisted ja lisandid- arvestatakse 30- 50 g inimese kohta.
Siinkohal mingeid reegleid ei seata, suupiste on selline roog, mis peaks sobima lihtsalt vahepalaks.
Mõningad ideed:
  • Puhastatud ja viilutatud erinevad köögiviljad (ära unusta ka erinevaid dipikastmeid juurde lisamast)
  • Erinevad puuviljad, kuid püüa vältida õuna ning muid gaase tekkitavaid vilju, sellest võib külalistele tekkida vaid ebamugavuse tunne!
  • Oliivid
  • Külm suitsutatud/ ja/ või soolatud kala
  • Erinevad juustud
  • Väikesed pirukad ja saiakesed.
  • Suvel kindlasti ka maasikad!!!

  • Grillitavad road:
Vorstikesi on küll tore grillida, kuid nende puhul peaks ikka järgima ürituse stiili!!! Grillitavaid roogasid vali 100- 120g inimese kohta. Tooteid võiks olla maksimaalselt neli, millest ei puudu mereannid ja kala.
Ideedevalik:
  • Krevetid
  • Kala
  • Sealiha /ja/ või loomaliha (näiteks vürtsikas ribi)
  • Linnuliha (näiteks mee ja karriga marineeritud)
Muidugi peaks siin lähtuma ikka oma maitse eelistusest, kuid valik peaks olema mitmekesine nii, et kõigil oleks võimalik oma meelepärane leida.
Lisaks grillitavatele lihadele ja mereandidele ei ole grillimenüüs vähetähtis ka grillidud puu- ja köögivili.
Mõningad mõtted, mida sobiks grillida:
  • Tomat
  • Paprika
  • Suvikõrvits/ baglazaan
  • Ananass
  • Mais
  • (eelnevalt hautatud) lillkapsas/ broccoli
  • apelsini sektorid (eriti hästi sobivad linnuliha lisandiks)
  • sidrun / laim (eriti hästi sobivad mereandide ja kala lisandiks)
Dessert:
Uhke suur tort on muidugi ürituse tipp. Desserti arvesta kuni 100g inimese kohta. Magustoiduks võid muidugi pakkuda ka klassikalist vahukoort maasikate või mõne teiste hooaja marjadega. Samuti jäätis marjakaunistustega on sobilik magustoit suveüritustel.
Joogid:
Siin tuleb selgelt ja üheselt mõelda.
Suveüritust, nii nagu iga teist üritustki võiks alustada vahuveiniga, kuid sobib ka rohke jääga valmistatud jahe suvine, mittekange tervituskokteil.
Kuid egas alkohol ei ole ainuke jook, mida tuleks pakkuda.

Mitte alkoholsete jookida nimekiri:
  • Mahl (eelkõige sobib kergelt happeline, mis aitab kaasa ka toidu seedimisele) Apelsin, sidruni, õuna jne...
  • Mineraal või lihtsalt lauavesi. Pea meeles, kõigile ei sobi gaseeritud vesi, seega peaks kindlal kohal olema ka näiteks jääga jahutatud ja sidrunilõiguga maitsestatud lauavesi.
  • Kohvi/ tee- võiks olla maitsevarjunditega ( nt. pähkli-, sokolaadimaitseline kohvi ja kindlasti naturaalne roheline või must tee, millele on lisatud erinevaid maitseid)
Alkoholsete jookide jaotus:
Suveveinideks vali kerged veinid! Suurepärane grilliroogade saatja on Rose`.
  • Valged veinid (vali maksimaalselt kolm erinevat sorti) Sobilikumad oleks poolkuivad veinid.
  • Punased tammised/ tummised jõulised veinid. (vali maksimaalselt neli erinevat sorti). Kõige parem oleks muidugi, kui saate mõne veinitundja käest nõu küsida, kes aitaks vastavalt etteantud menüüle veinid välja valida. ( Kahjuks suurem osa kaupluste veinimüüjad võivad teie abipalvepeale vaid õlgu kehitada!)
  • Kangemast alkoholist võiks suveüritusel olla esindatud vaid brändi või hea konjak, mis sobiks kohvi ja desserid kõrvale.
Muidugi on ürituse heaks läbiviimiseks vaja veel miljon pisiasja, mis kindlasti pidu korraldama hakates kõik esile kerkivad. Varudes rohkesti aega- jõuad aga kindlasti kõikide töödega valmis.
Hüva nõu:
Lauda kata võimalikult vähe, kasuta julgelt „Rootsi laua“ stiili. Nii teevad sinu külalised suurema osa tööst ise ära!
Samuti vali oma külaliste seast välja see kes vaataks, et joogid oleksid olemas ja kui vaja siis ka valaks neid sinu külaliste pokaalidesse. Samuti tead sa oma seltskonna gurmeesid, kes armastavad ise süüa valmistada, palu neil hakata sinu üritusel grillimeistriteks.

Kaks päeva enne pidu:
Vaata üle oma nimekiri. Kui oled mõne teenuse sisseostnud- helista ja küsi üle, et kõik ikka toimiks! Samuti vaata kas nõud, laualinad ja muud vajalikud vahendid on ikka olemas. Kui ei siis jõuad veel üht, kui teist korraldada.
Päev enne pidu:
Osta kõik vajalik roogade valmistamiseks. Kui vaja siis pane grilllihad marinaadi. Vaata veel kriitilise pilguga üle oma pikk- pikk nimekiri. Kui tunned et ei jõua üksi kõigega toime tulla- istu hetkeks maha, mõtle ja saa tunned ka ise, et paanikaks pole ju põhjust. Kui aga siiski.... siis kindlasti on sul mõni hea sõber, keda võiksid paluda appi. Pea meeles- abipalumine ei ole kuritegu ja abivägi on alati käepärast võtta, tuleb vaid inimestega rääkida .
Pidupäeva hommik:
Püüa alustada oma päeva positiivselt- sa tead, et kõik laabub ja saab valmis õigeks ajaks, või siis pisut hiljem. Kõige tähtsam on siiski see, et sa ka ise oma pidu naudiksid ja oma sõpradega koos saaksid aega veeta. Suvepidu ei ole orjatöö- lase ajal rahulikult kulgeda!
Saa saad sellega kenasti hakkama!

No comments:

Post a Comment