Sampanja- ja vahuveinipudeleid tuleb avada ettevaatlikult. Selleks tuleb jahutada ðampanja või vahuvein õige temperatuurini. Pärast korgi kinnitustraatide eemaldamist tuleb pudelit hoida veidi viltu ning kork lahti murda.
Sampanjat ei tohiks jahutada kiiresti sügavkülmikus, vaid seda on sobiv teha jää ja veega täidetud jahutis.
Sobiva temperatuuri saavutab vahuvein 10–15 minutiga.
Sampanja ja vahuveinid avatakse vahetult enne pokaalidesse valamist.
Sampanjat ja vahuveini serveeritakse pikkadest, sirgete seinte ja ülevalt veidi kitsenevatest klaasidest. Sellises klaasis tuleb kõige paremini esile ülestõusvatest mullidest tekkiv sära.
Klaasid peavad olema väga puhtad ja poleeritud. Halvasti pestud klaasid võivad lõhkuda vahuveini struktuuri.
Sampanjat ja vahuveini valatakse klaasi väga aeglaselt, et tekkiv vaht ei tõuseks üle ääre. Ðampanjaklaasi sobib täita peaaegu servani. Tekkiva vahu tõttu tuleb seda teha kahes jaos.
Sampanjapokaale hoitakse jalast. Pokaali pihus hoidmine pole mitte ainult inetu, vaid muudab käest eralduva soojuse tõttu oluliselt ðampanja maitse- ja lõhnaomadusi.
Sampanjat tuleb juua selleks ettenähtud pokaalist, veinipokaal või kohvikruus pole sobiv.
No comments:
Post a Comment